Thursday, 18 April 2013

Suntikan Vaksinasi/ Vaccine

As salam... hari ni Doc Nurul nak bercerita tentang suntikan pelalian atau lebih senang kita panggil vaksin. Sebenarnya ramai yang sudah sedia maklum, tapi... bab 'tapi' tu yang leceh tu... ramai tahu tapi tak sedar atau mungkin tak mahu buat... atau mcm2 la...:p bila furkid da sakit mula la bising bising kos rawatan mahal. haaa!! tu namanya da terhantuk baru tergadah? betul ke peribahasa tu? (kalau salah tolong betulkan).

Apakah vaksin?
Dalam bahasa yang mudah nya... vaksin ini merupakan bacteria atau virus yang telah deactivated atau killed yang telah dimodified. Virus2 dan bakteria inilah yang akan disuntik ke dalam badan agar badan akan menghasilkan antibodi untuk melawan penyakit di masa akan datang. Inilah yang dikatakan sebagai active immunity.

Vaksin biasanya disuntik dibawah kulit dan tidaklah sakit berbanding suntikan antibiotik.


Mitos: antibiotik tu antibodi... atau ada owner yang datang nak cucuk antibodi. pasti saya akan tengok anda dalam pandangan yang sgt keliru? Bila ditanya pasti ke pernah cucuk vaksin? yakin melampau2... tapi kad vaksin tarak... alasannya, jabatan veterinar tak bagi... klinik tak bagi... pet shop tak bagi...

Jawapan:
  • Dua konsep yang sangat berbeza! konsep? ya konsep... apakah? Antibiotik adalah suntikan untuk mematikan atau merencatkan pertumbuhan bakteria. Bakteria sahaja yang boleh di"bunuh" dengan antibiotik dan tidak berkesan pada virus. Ingat tu!
  • Virus hanya  dapat dihapuskan dengan antibodi! saya ulang antibodi! tapi takda suntikan antibodi ya... yang ada suntikan vaksin... vaksin yang akan menyebabkan badan menghasilkan antibodi.
  • Setiap pet akan ada satu kad. kad vaksin ini bukti segala rawatan, keep it properly sebab tanpa kad, kebanyakan vet will never trust your word. 

  • lagi satu, tolong jangan konfius pet shop TIDAK BOLEH MENJALANKAN APA APA RAWATAN TERHADAP PET ANDA!! SALAH DI SISI UNDANG-UNDANG.


Kenapa perlunya vaksin? Bukankah dari susu ibu pun ada antibodi?
Ramai yang beranggapan susu ibu sahaja cukup untuk memberikan antibodi sepanjang hayat. Salah!! Colostrum iaitu susu ibu yang berwarna kuning yang anak anak bulu ini dapat minum dalam tempoh 24jam memang mempunyai antibodi untuk melindungi anak2 ini sehingga 6-8minggu.Di dalam colostrum lah terdapatnya maternal antibodi atau passive immunity. Seterusnya??

Pada usia 6 hingga 8 minggu, di sinilah antibodi titer ataupun perlindungan daripada maternal antibodi akan berkurang. Ada faham setakat ni? Jadi pada saat ini kebanyakan anak2 bulu anda mula menunjukkan tanda tanda awal seperti sakit mata dan ada yang mula selsema. Kerana anda telah memberikan window period untuk virus2 ini mengambil kesempatan.

Jadi, secara simplenya, anda perlu vaksin kucing anda seawal 2 bulan. bukannya 3 atau 4 atau beberapa bulan yang anda suka. 


Berapa kali perlu suntikan vaksin?
Mengikut World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), vaksin perlu disuntik seawal 2 bulan dan suntikan susulan pada 3 bulan usia dan 4 bulan umur. Booater tahunan setiap 1 hingga 3tahun. :)


Apakah syarat syarat untuk vaksin?
  1. Sihat- dalam konteks ini agak luas.Kucing sihat bermakna makan minum ok. Buang air ok.. takda muntah... takda cirit... 
  2. Berat kalau boleh da sampai 1kg.. walau pun tak semestinya..
#JADI, bukannya ketika tengah sakit baru perlu disuntik vaksin... ini hanya akan menambahkan bilangan antigen di dalam badan si comel anda...

Sekiranya sayang si somel anda, maka vaksinlah mereka sekarang. Jangan tangguh dan jangan leka. Musim penyakit adalah berulang.  Next entry saya akan bincangkan tentang jenis jenis vaksin yang terdapat dan adakah sesuai untuk si somel anda.

Salam sayang,

DR Nurul Ashikin Binti SapianNo comments:

Post a Comment